Zamieszczone przez rkb
[O1] Grzejący sie silnik !
Zwiń
X
-
[O1] Grzejący sie silnik !
Witam.
Wystąpił nowy problem ze skoda .
A więc wygląda to tak, wczoraj wracając z Katowic zaczął się grzać silnik, otworzyłem maskę i sprawdziłem węże od chłodnicy, górny wąż był strasznie gorący, a dolny zimny i bez wody. Wentylatory się nie załączyły, więc pomyślałem, że zablokował się termostat, kupiłem oryginał i go wymieniłem, zapaliłem skodę i dalej się grzeje, węże w tym samym stanie, wentylator się nie załącza i wentylatory załączone na ciepło dmuchają zimnym powietrzem.
Powiedzcie mi czy to na pewno uszczelka pod głowicą, nie odczułem spadku mocy silnika.
Powiedzcie, że to nie to, bo auto musi jeździć. :twisted:
-
-
Re: Grzejący sie silnik !
Zamieszczone przez robert.dgWitam.
... górny wąż był strasznie gorący, a dolny zimny i bez wody. ...
Być może masz układ zapowietrzony.
Sprawdziłeś stary termostat czy sie otwiera?
Wrzuć go do gotującej się wody i zobacz. Będziesz iał pewność, czy termostat był sprawny.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robert.dgPrzez ciepły do chłodnicy idą chyba bąble powietrza takie jest uczucie
Komentarz
-
-
moga byc przyczyny :
- pompa nie pompuje
- termostat padniety (nawet nowy)
- zapowietrzanie sie czyli spaliny ida w uklad chlodzenia (uszczelka glowicy)
[ Dodano: Wto 23 Lut, 10 20:57 ]
Zamieszczone przez robert.dgno dobra ale dlaczego chłodnica jest zimna ? jeżeli idzie do niej wrzątek ?
Komentarz
-
-
pompa nie pompuje jesli uszczelka jest walnieta tak ze nie zdarzy otworzyc termostat to bedzie dosyc szybko i werze beda puchnac ale musi cos grzac i tloczyc do nagrzewnicy jak i do chlodnicy
Jak jest zimny plyn jest pelny odpal i patrz jak sie grzeja weze do nagrzewnicy i czy pompa cos tloczy jak weze puchnom podczas gazowania w tym ukladzie ma prawo wystapic male cisnienie przed otwarciem termostatu i przed zalaczeniem wentylatora
pozdrawiam
Komentarz
-
-
jak dla mnie to raczej pompa ci umarła, termostat mógł sie zawiesić w pozycji zamkniętej, ale to raczej rzadkie, częsciej sie zawiesza jako otwarty....(ale niewykluczone, że nie otwiera) ale dalej jestem skłonny twierdzić , ze to pompa cieczy...... uszczelka raczej w tym zdarzeniu nie bierze udziału, także bądź spokojny.....
pompa powinna pompować cały czas , i nie ważne, czy uszczelka jest dobra czy nie... jakby pompowała a uszczelka byłaby nieteges, to albo w oleju byłyby ślady płynu, albo dziwnie by spaliny wyglądały....
przegazuj no motor końkretnie na otwartym zbiorniku wyrównawczym , jak bedą w cholere bąble powietrza, (to spaliny) to masz UPG do roboty....
ale ja dalej stawiam na pompe....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robert.dgtom2212, chodzi Ci o to jak odkręcę ten okrągły zbiornik ? To woda sie z niego chce wydostac ;d oczywiscie jak jest goraca :diabelski_usmiech nie wiem nie znam sie na tym
Jeżeli tak to - uszczelka pod głowicą.
Gdyby była walnięta pompa nie byłoby obiegu płyny ale takze nie było by ciśnienia w zbiorniczku.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Musisz sprawdzić czy płyn nie "znika" z układu chłodzenia gdyby tak nie było to wykluczy uszkodzenie uszczelki pod głowicą.
Nie napisałeś czy węże są twarde jak auto jest rozgrzane - dla porównania sprawdź na zimnym silniku i po osiągnięciu ok 90 stopni.
Możesz też sprawdzić przy jakiej temperaturze otwiera się termostat - skoro kupiłeś orginał to musi być gdzieś napisana temperatura jego otworzenia (78;87;92topnie) ale to przy pomocy VAG-a i bloków wartości.
Komentarz
-
Komentarz